Waterverzachter

Waterverzachter: hoe gaat de installatie?

Als je je ooit hebt afgevraagd wat een waterverzachter is, hoe je er een installeert, wat de kosten zijn, en waar je op moet letten bij de installatie, dan ben je op de juiste plek. 

In dit artikel duiken we diep in de wereld van waterverzachters, en we zorgen ervoor dat je alle informatie hebt om de beste beslissing voor jouw situatie te nemen.

Wat is een waterverzachter?

Een waterverzachter is een apparaat dat is ontworpen om hard water zachter te maken. Hard water bevat een hoog gehalte aan mineralen, zoals calcium en magnesium, die neerslaan en zich ophopen op oppervlakken en in leidingen. Dit kan leiden tot kalkaanslag, verstopte leidingen en zelfs inefficiëntie van huishoudelijke apparaten zoals boilers en wasmachines.

Een waterverzachter werkt door deze mineralen uit het water te verwijderen of te neutraliseren, waardoor het water zachter wordt en minder schadelijk voor je apparaten en leidingen. Er zijn verschillende soorten waterverzachters beschikbaar, waaronder waterontharders met zout, elektronische waterontharders, mechanische waterontharders, waterontharders zonder zout, magnetische waterontharders, waterontharders met polyfosfaten, waterontharders met CO2-injectie en waterontharders met zinken anodes.

Hoe gaat de installatie van een waterverzachter?

De installatie van een waterverzachter kan variëren afhankelijk van het type waterverzachter dat je kiest en de complexiteit van je watersysteem. Over het algemeen zijn er echter enkele stappen die je kunt verwachten bij het installeren van een waterverzachter:

 • Locatiekeuze: het eerste wat je moet doen, is bepalen waar je de waterverzachter wilt installeren. Dit moet in de buurt zijn van de waterinlaat van je huis en toegankelijk zijn voor zout bij waterverzachters met zout.
 • Waterafsluiting: sluit de watertoevoer naar je huis af voordat je begint met de installatie. Dit zorgt ervoor dat er geen water door je leidingen stroomt tijdens de installatie.
 • Verwijdering van bestaande apparatuur: als je al een oudere waterverzachter of ander waterbehandelingssysteem hebt, moet je deze mogelijk verwijderen voordat je de nieuwe installeert.
 • Plaatsing van de waterverzachter: installeer de waterverzachter op de gekozen locatie en sluit deze aan op de waterleidingen. Dit kan wat leidingwerk vereisen om ervoor te zorgen dat het systeem goed functioneert.
 • Elektrische aansluiting: bij elektronische waterverzachters moet je ook zorgen voor een elektrische aansluiting.
 • Zout toevoegen (indien nodig): als je een waterverzachter met zout hebt gekozen, moet je zout toevoegen aan het reservoir van de waterverzachter volgens de instructies van de fabrikant.
 • Instellingen configureren: stel de instellingen van de waterverzachter in volgens de waterhardheid in jouw regio en de behoeften van je huishouden.
 • Waterinlaat heropenen: nadat de waterverzachter correct is geïnstalleerd en geconfigureerd, kun je de watertoevoer naar je huis weer openen.
 • Controle en onderhoud: eegelmatig onderhoud is belangrijk om ervoor te zorgen dat je waterverzachter efficiënt blijft werken. Dit omvat het controleren van het zoutniveau (indien van toepassing) en het spoelen van het systeem volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Wat kost een waterverzachter installatie?

De kosten voor de installatie van een waterverzachter kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type waterverzachter dat je kiest, de complexiteit van de installatie, en de regio waarin je woont. Hier is een overzicht van de gemiddelde kosten voor verschillende soorten waterverzachters:

Waterontharder met zout

 • Elektronische waterontharder: de kosten voor de installatie van een elektronische waterontharder liggen meestal tussen de € 1.600 en € 2.000, exclusief btw en inclusief plaatsing.
 • Mechanische waterontharder: Voor een mechanische waterontharder kun je rekenen op kosten van ongeveer € 1.000 tot € 1.400, exclusief btw en inclusief plaatsing.

Waterontharder zonder out

 • Magnetische waterontharder: deze zijn doorgaans de meest betaalbare optie, met kosten vanaf ongeveer € 30, exclusief btw en plaatsing.
 • Waterontharder met polyfosfaten: de kosten voor een waterontharder met polyfosfaten bedragen meestal tussen de € 100 en € 150, exclusief btw en plaatsing.
 • Waterontharder met CO2-injectie: voor een waterontharder met CO2-injectie moet je rekenen op kosten van ongeveer € 1.400 tot € 1.900, exclusief btw en plaatsing.
 • Waterontharder met zinken anode: de kosten voor een waterontharder met zinken anode variëren meestal van € 500 tot € 1.400, exclusief btw en plaatsing.

Het is belangrijk op te merken dat deze kosten schattingen zijn en dat de uiteindelijke prijs kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals de specifieke kenmerken van je huis en de regionale prijsverschillen. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs om de beste deal te krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *