Home

WaterkAnt ‘09 bracht haven en scheepvaart dichter bij de mensen:

WaterkAnt Een actieterrein dat twee keer zo groot was als de voorgaande WaterkAntedities. Zeventig moderne en klassieke schepen, tientallen animaties en een stralende zon, dat waren de ingrediënten voor een van de meest succesvolle WaterkAnt edities ooit. Marc Van Peel, schepen van de Haven, vond het een geslaagde mix die de belangen van de haven dichter bij het publiek bracht, zowel de Antwerpenaren als de talloze toeristen. Organisatie Waterkant telde ruim 70.000 bezoekers.

Grote publiekstrekkers waren het ‘Haven in bedrijf ‘-parcours op de Rijnkaai, waar heftrucks een echt ballet opvoerden met allerlei lasten, maar waar ook diverse opleidingen met brio werden gepromoot. Het bericht dat de haven ook in deze tijden enthousiaste vaklui nodig heeft, is zeker blijven hangen na een bezoek aan de diverse animaties in de Waagnatie.

Aan het Willemdok was het aanschuiven om de stoomschepen en vooral de Kogge te zien. Het was de eerste keer dat deze kopie van een middeleeuws schip in Antwerpen op bezoek was. Deze prachtige oude schepen vormden een mooi contrast met de moderne dienstschepen van het Havenbedrijf.
Minstens evenveel aandacht was er voor de Reynaert, het baggerschip van Deme, dat aan de Rijnkaai lag aangemeerd. De bemanning kreeg haast 8.000 bezoekers over de loopplank.

Voor de eerste keer haakten de roeiers in op het basisprincipe van de Koninklijke Roeiregatta. Vijfendertig ploegen op zaterdag, negenentwintig op zondag, maar allemaal om ter vrolijkst. De beste tijden werden neergezet door de mannen van de Sleepdienst van het Antwerpse Havenbedrijf en de ploeg van de Bar du Port, maar zowel de verkleedpartijen van diverse andere (dames) teams als het enthousiasme van de supporters waren minstens een even grote prestatie.
Ook de Radio 2 Fiets en Wandeldag was een voltreffer. 10.500 mensen schreven zich in voor de diverse routes, waarvan de meeste langs d het Willemdok en de Rijnkaai passeerden. Naar aanleiding van de fietsroutes kon Schepen Marc Van Peel al de 10 000e fietskaart door de haven uitreiken. WaterkAnt en de Radio 2 Fiets- en Wandeldag werd afgesloten met een concert van Roel Vanderstukkenen, een van de scheepshoorns van de stoomboten.

WaterkAnt zal niet doorgaan in 2011 wegens organisatorische redenen.